Ήξερες ότι το αυτοκίνητό σου έχει cruise control;

logo

Οι οδηγοί των σύγχρονων αυτοκινήτων αγνοούν ή δεν ξέρουν πώς λειτουργούν τα συστήματα υποβοήθησης που διαθέτουν, ειδικά το εξαιρετικά διαδεδομένο cruiser control. Σε αναφορά μελέτης του American Automobile Association οι περισσότεροι οδηγοί δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν ορισμένα από τα βοηθήματα οδήγησης, και ειδικότερα το cruise control. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι οδηγοί τείνουν να εμπιστεύονται το cruise control περισσότερο από ό,τι πρέπει για λόγους ασφάλειας. Για παράδειγμα, υπάρχουν οδηγοί που είναι σίγουροι ότι το αυτοκίνητό τους θα σταματήσει όταν ανιχνεύσει ένα αντικείμενο ή ένα προπορευόμενο όχημα, ενώ άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι το ενεργό cruise control μπορεί να ενεργοποιηθεί από μόνο του και να πάρει τον έλεγχο του γκαζιού.


Σύμφωνα με ειδικούς του American Automobile Association, ο λόγος για όλα αυτά τα “προβλήματα” είναι ότι οι οδηγοί δεν υποβάλλονται σε καμία εκπαίδευση πριν κάτσουν πίσω από το τιμόνι ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Οι πληροφορίες που τους παρέχονται από τον έμπορο κατά την πώληση του αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά λίγες. Και η ελπίδα ότι “ο οδηγός θα μάθει κάνοντάς το πολλές φορές” δεν λειτουργεί σε αυτή την περίπτωση, γιατί ο μέσος άνθρωπος πίσω από το τιμόνι δεν μπορεί να καταλάβει την συγκεκριμένη τεχνολογία. “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η σύγχρονη τεχνολογία του αυτοκινήτου απαιτεί πιο σοβαρή αντιμετώπιση από τους οδηγούς. Οι ιδιοκτήτες των σύγχρονων αυτοκινήτων πρέπει να περάσουν από εκπαίδευση πριν χρησιμοποιήσουν τα νέα συστήματα υποβοήθησης”, δήλωσε ο ειδικός στα θέματα οδικής ασφάλειας του American Automobile Association, Gene Ladouser.


Προκειμένου να αποφευχθούν μοιραία λάθη, η American Automobile Association δημιούργησε έναν βασικό μπούσουλα για τους ιδιοκτήτες νέων αυτοκινήτων, με σκοπό να αντιληφθούν την σοβαρότητα του θέματος. Αρχικά, θα πρέπει με την βοήθεια του πωλητή να κατανοήσετε την τεχνολογία, να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκίνητου και να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για οπτικοακουστικά παραδείγματα λειτουργίας των συστημάτων. Μετά, δοκιμάστε τη νέα προς εσάς τεχνολογία σε ένα ασφαλές περιβάλλον και το σημαντικότερο, μην βασίζεστε ποτέ αποκλειστικά στο σύστημα, αλλά να συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχει και να είστε έτοιμοι να πάρετε τον έλεγχο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το cruise control είναι ένα σύστημα που φροντίζει να διατηρεί σταθερή την ταχύτητα που θα επιλέξει ο οδηγός, χωρίς ο τελευταίος να χρειαστεί να πατά το γκάζι. Υπάρχει σε διάφορες μορφές, με τα πιο εξελιγμένα συστήματα να διατηρούν σταθερή και την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, όντας έτσι μια τεχνολογία ημι-αυτόνομης οδήγησης. Η χρήση του cruise control ενδείκνυται στην εθνική οδό, αφού εκτός των άλλων η ομαλότητα στη λειτουργία του πριμοδοτεί και την κατανάλωση καυσίμου.

Δείτε όλα τα αρθρα

gil logo